Контакти

Видин плаза

Ритейл парк „Видин Плаза“

Пишете ни


Често задавани въпроси

Как да стигна до ритейл парка?

До търговския комплекс може да стигнете с автомобил, такси или с градски транспорт. Градски линии номер 4, 5 или 6 ще Ви докарат до нас. Тук може да видите и тяхното разписание и маршрут.

Очакват ли се нови магазини и какви?

Да, както сами сте забелязали или ще се убедите, след като ни посетите, все още има празни помещения. Те са предвидени за спортен магазин, магазин за обувки и такъв от вида „направи си сам“. Първите два трябва да са готови и да отворят врати най-късно началото на м. Септември 2024 год.

Къде мога да подам оплакване от служители на парка или на някой от магазините?

В случай, че искате да подадете оплакване от конкретен служител в магазините или проблем касаещ самия търговски обект, моля да се обърнете към координатите на конкретния партньор, които са описани в раздел „Партньори“. За всичко останало се обръщайте към нас на имейл info@vidinplaza.com .

Има ли автомобилен и пешеходен достъп между паркинга на магазин „Кауфланд” и ритейл парк „Видин Плаза“?

Да, има възможност и за двете опции. Можете да преминете и преместите автомобила си от единия на другия паркинг без да се налага да излизате на бул. Панония, което е възможно и пеша.

Паркингът безплатен ли е?

Паркингът е безплатен за клиенти.

Има ли достатъчно места за паркиране в ритейл парк „Видин Плаза“?

Да, достъпността е от особено значение за нас. Затова за нас е приоритет да осигурим достатъчно места за паркиране. Ще намерите и специално обособени места за паркиране за хора с увреждания.

Какво трябва да направя, ако загубя нещо в ритейл парк „Видин Плаза“, например мобилен телефон или портмоне?

Има голям шанс вашите загубени предмети да бъдат намерени. Моля, имайте предвид, че няма мениджър на място в комплекса и трябва да се свържете с персонала в магазините, в които сте пазарували. Най-добре е да оставите своите контактни данни и те ще се свържат с вас, веднага щом намерят загубения предмет.